AKU

"Aku. Mahunya menjadi yang paling baik di kalangan yang terbaik. Aku. Mahunya menjadi yang paling baik di kalangan yang terbaik. Aku. mahunya menjadi yang paling baik di kalangan yang terbaik. Ya, itu yang aku mahu. Masih lagi, itu aku" [quoted]

Tuesday, November 29, 2011

*

Assalamualaikum,

Lelongan terhebat. Tolonglah terima. Ada tak sesiapa yang nak terima lelongan saya? Tak perlu duit anda. Tolong simpan balik elaun bulanan anda tu. Ini adalah percuma. Balasannya telah disediakan. Anda cuma perlu terima tawaran saya. Tak. Tak. Kita tak buat benda yang salah pun. Kita akan bersama-sama cari redha Allah. Tu je. Saya jaga awak, awak dijaga saya. Jom lah. Please. Please. Jom jadi anak u**** saya. Saya akan jaga awak baik-baik. (T.T)

---> Sila abaikan post ini

Friday, November 25, 2011

Bila anda kata, Cukuplah Allah bagiku...

Assalamualaikum,

"Cukuplah Allah bagiku; tiada tuhan selain Dia. Hanya kepada-Nya aku bertawakal, dan Dia adalah Tuhan yang memiliki Arasy yang agung" (9:129)


Entah yang keberapa kali,
Tapi ia masih lagi berulang.

Entah yang keberapa kali,
Mencari-cari sesuatu untuk berpaut,
Mengharap telinga-telinga sang makhluk untuk mendengar,
Menanti mulut-mulut yang diciptakan untuk menyampaikan,
Menunggu-nuggu adanya kata semangat mambakar jiwa,
Menadah-nadah moga-moga ada yang akan berkata,
"Aku percaya akan kamu"


Namun,
Entah yang keberapa kali,
Allah menghampakan aku lagi,
Membiarkan aku terus menanti dan menanti,
Hingga terkadang membuat aku hampa. Lelah. Goyah.

"Cukuplah Allah bagiku; tiada tuhan selain Dia. Hanya kepada-Nya aku bertawakal, dan Dia adalah Tuhan yang memiliki Arasy yang agung" (9:129)


Cukuplah Allah bagiku,
Walau Dia tak memberi apa yang aku mahu,
Masih, Dia memberi apa yang aku perlu.
Sesuatu yang jauh lebih baik.

Jiwa ini,
Telah berjanji,
Menyerahkan segalanya atas jalan ini,
Memberikan segalanya untukNya.

Diri ini,
Telah berjanji,
Untuk kekal atas jalan ini,
Walau apa pun jua bentuk ujian,
Atas teguh, Biiznillah

"Jika Allah mengetahui ada kebaikan di dalam hatimu, niscaya Dia akan memberikan yang lebih abik dari apa yang diambil dari dirimu dan Dia akan mengampuni kamu." (8:70)

Thursday, November 17, 2011

Siapa Agaknya Aku Tanpa ISLAM

Kesejahteraan atas kamu semua.

Sejak dulu lagi, sejak aku mula mengenal Islam, mengenal dengan erti yang sebenar. Islam yang aku maknakan sebagai deen, cara hidup. Islam yang aku maknakan sebagai penghubung aku dengan satu zat yang aku tak pernah jumpa dan yang menciptakan aku. Sejak aku mengenal Islam yang sebenar, Islam yang menuntut aku untuk berubah, berfikir, berkorban. Sejak dari itu, entah berapa ribu kali aku cuba untuk berhenti. Cuba untuk berputus asa. Cuba untuk tidak terus mengenalinya. Kerana aku tak mampu. Tak mampu lagi untuk berubah dengan lebih jauh. Tak mampu lagi untuk meninggalkan apa yang aku suka. Tak mampu lagi untuk mengorbankan apa yang telah bersamaku untuk berbelas tahun.

Mana mungkin, aku meninggalkan kecintaanku terhadap Cik Tv3 dan cerita hindustan yang telah hampir 20tahun aku menontonnya. Mana mungkin aku tutup telingaku dari lagu-lagu yang tidak menambahkan iman sedang telah 20 tahun aku sibuk meng'google' dan menghafal setiap patah dan liriknya. Mana mungkin, aku tinggalkan tidurku yang berlebihan untuk qiam sekerapnya setelah saban hari aku tidur dan hanya mampu Subuh Qada'. Mana mungkin. Ia terlalu susah.

Entah berapa kali, aku terjatuh dan merasakan,

'Dah, cukup! Aku tak nak berubah! Aku x mungkin jadi macam kakak2 tu. Derang memang dah baik!'

'Aku tak larat. Lantaklah! X peduli, jahat ke, aku tak kisah!'

'Aku nak tido dan x nak bangun2 lagi.' 

Tapi, berfikir lagi dan lagi. Tanpa Allah. Tanpa Islam, apakah aku? Siapalah aku? Ya. Orang kampung mungkin boleh kata,

"Oh, anak Wak Rahmat yang dapat 10A1 SPM hari tu"

"Tu, anak Wak Jum yang terbang pergi Ireland tu"

Tapi, apalah guna 10A atau fly ke mana pun, jika hati dan jiwa yang aku bawa ini kosong. Apa guna, apa pun jua pencapaian yang aku ada, kalau aku tak langsung signifikan di mata Allah. Apalah sangat famous dan glamour di bumi kalau namaku tak pernah pun disebut oleh penduduk langit. Apalah guna.

Tanpa Islam, entah siapalah aku. Benarlah,

Allah pelindung orang2 yang beriman, Dia mengeluarkan mereka dari kegelapan kepada cahaya(2:256)

Dengan Islam, Allah mengangkat aku, mengeluarkan aku dari kegelapan kepada cahaya. Memindahkan aku dari sempitnya dunia kepada lapangnya akhirat. Membebaskan aku dari perhambaan hawa dan nafsu kepada perhambaan kepada Allah. Meluaskan kesesakan pemikiran kepada satu horizon yang luas tak terjangkau. Memanjangkan pendeknya cita -cita kepada tingginya angan-angan. Dengan Islam ini. Walaupun belum sempurna aku mengamalkannya, walaupun masih jauh untuk bergelar 'true muslim', walau masih terlalu banyak kejahatan dan kekurangan yang perlu ditingkatkan, namun dengan Islam, dengan agama ini, aku mampu menikmati sebuah hidup baru yang lebih indah dan suci.

Sebagaimana Allah mengangkat masyarakat Arab dari tiada apa2, daripada sebuah masyarakat yang dihimpit oleh Tamadun Rom dan Parsi, kepada sekelompok manusia yang menawan 2/3 dunia. Dengan Islam, Allah mengangkat mereka. Mengangkat mereka, bukan dengan tamadun Arab tapi dengan tamadun Islam, kerana masyarakat arab itu tak punya apa. Tapi, dengan Islam, mereka punya segalanya.

p/s: Tolong. Tolong bantu saya membantu diri saya, membantu diri anda, membantu diri mereka. Tolong. Tolong saya sentuh hati-hati dan jwa-jiwa anda, jiwa-jiwa dan hati-hati mereka dengan Islam. Kerana tanpa Islam, kita tak punya apa.  Saya sangat sayang anda semua, dan sangat bercita2 untuk bertemu di jannah sana, IAllah.

Tuesday, November 15, 2011

1x Tadabbur Doktor-Untuk-Menjadi : Anda kira anda hebat?


Assalamualaikum.

Dari dulu lagi, kita selalu disogokkan dengan slogan, "Aku belajar kerana Allah". Walhal, terkadang kita(saya) tak mampu pun untuk mengaitkan apa yang saya pelajari dengan Allah. Bagaimana nak menghubungkan apa yang dipelajari dengan Allah. Dan akhirnya, pergi kelas, telan ilmu(kalau faham) dan balik bilik. Walhal, kalau nak diikutkan, para ilmuwan Islam pada zaman Abassiyah dulu semuanya mengkaji ilmu dalam pelbagai bidang untuk mendalam Islam, ikhlas lillahi ta'ala. 

Dan, dalam kesibukan menuntut ilmu, tetiba ada satu 'slide' :
Saya tak tahu mengapa, tapi saya sangat tersentuh dengannya.

A cell must be dynamic

Ringkas dan mudah, bukan? Tapi, saya sangat tersentuh. Tak semena-mena saya terus teringat Allah, Subhanallah. Terasa satu jenis kehebatan Allah menusuk kalbu saya. Ringkas. Sebuah sel perluleh dinamik.

Saya merenung diri. Membayangkan fungsi sebuah sel. Bagi anda yang belajar biologi, pastinya kita tahu sel merupakan unit asas(basic unit) dalam sesebuah organisma. Maknanya, ia sangat-sangat-sangat kecil. Namun di sebalik kekecilannya, ia perlu dinamik! Untuk membolehkan ia berfungsi dan bagi membolehkan sesebuah organisma berfungsi. Bayangkan, kegagalan walau satu sel pon mampu mengakibatkan kegagalan pada seluruh organisma. Contohnya, apabila sebuah sel telah rosak, gagal mengawal mitosis misalnya, ia boleh mengakibatkan pembentukan tumor dan akhirnya kanser!

Betapa Allah sangat teliti. Walau dalam mencipta sel sekalipun!

Bagaimana pula kita? Yang terbentuk daripada berjuta-juta sel? Bukankah seharusnya kita menjadi sangat dinamik? DINAMIK. SANGAT DINAMIK?

DINAMIK DARI SEGI APA?

Dari segala segi! Kehidupan, hidup sebagai hamba Allah, hidup sebagai muslim, hidup sebagai anak, sebagai kawan, sebagai pelajar!  Dinamik! Aktif! Bertenaga!

Bagi saya sendiri, saya membayangkan kehidupan yang dinamik sebagai kehidupan yang bertenaga dan bersemangat. Penuh! Penuh dengan Allah. Semua urusan dilakukan dengan adanya Allah. Itulah dinamik! Apabila semua urusan adalah untuk Allah, kerana hanya urusan yang diniatkan kerana Allah yang akan diterima. 

Sekadar mencetak dan tampal:

Engkau hanya memerlukan kesadaran, bahwa yang engkau lakukan seluruhnya dalam dakwah ini adalah untuk Allah. Kerjamu untuk Allah. Keringatmu untuk Allah. Waktu yang engkau habiskan untuk Allah. Harta yang engkau alokasikan dalam dakwah adalah untuk Allah. Pikiran yang engkau curahkan untuk Allah. Tenaga yang engkau sumbangkan untuk Allah.

Berjalanmu dalam melakukan semua kegiatan, berangkat dan pulangnya, untuk Allah. Dudukmu dalam mengikuti rapat dan koordinasi, untuk Allah. Suaramu saat engkau menyampaikan pendapat dan pandangan, untuk Allah. Mengawali dan mengakhiri rapat dan semua pertemuanmu, untuk Allah. Program kerja yang engkau tunaikan, untuk Allah. Berlelah-lelahmu untuk Allah. Berpagi-pagimu untuk Allah. Bermalam-malammu untuk Allah.

Engkau hanya memerlukan kesetiaan, bahwa segala yang engkau pikirkan adalah untuk Allah. Segala yang engkau kerjakan adalah untuk Allah. Segala yang engkau rancang adalah untuk Allah. Segala yang engkau inginkan adalah ridha Allah.

Engkau tidak perlu memusingkan dirimu akan mendapatkan apa dalam jalan dakwah ini, karena itu urusan Allah. Engkau tidak perlu merisaukan posisimu seperti apa dalam organisasi dakwah karena telah diatur oleh Allah. Mungkin saja engkau mengetahui ada sebagian orang yang hasad kepadamu, kepada posisimu, kepada kedudukanmu, namun engkau telah menyerahkan semuanya kepada Allah. Engkau tidak perlu menyimpan rasa iri dengki atas posisi, kedudukan, jabatan, dan harta benda yang dimiliki saudaramu di jalan dakwah, karena engkau lebih menginginkan kedudukan mulia di sisi Allah.

Engkau tidak perlu resah memikirkan omongan dan sikap orang kepadamu, selama engkau selalu bersandar kepada Allah. Engkau tidak perlu menyibukkan diri untuk berharap-harap jabatan, posisi, kedudukan, kekuasaan tertentu dalam perjalanan dakwah, karena telah dikelola oleh Allah. Engkau tidak perlu menyibukkan diri untuk mencari-cari gemerlapnya pujian dalam mengemban amanah dakwah, karena segala puji hanyalah milik Allah.

Engkau hanya perlu menyibukkan diri untuk selalu membawa kesadaran Rabbaniyah dalam segala langkah. Engkau hanya perlu menyibukkan diri untuk selalu mengingat Allah dalam segala kegiatan. Engkau hanya perlu menyibukkan diri untuk memberikan kontribusi terbaik di jalan dakwah, dengan segala potensi dan kemampuan yang engkau miliki, karena Allah.

Engkau hanya perlu menyadari bahwa kemuliaan itu hanya milik Allah. Bukan pada jabatan, posisi, kedudukan, harta dan materi duniawi. Engkau hanya perlu memupuk dan menguatkan kecintaan kepada Allah, karena pada sisi Allah terdapat segala kekuatan dan kesempurnaan. Tidak ada orang terhina selama dia mendekat kepada Allah. Tidak ada orang mulia dalam menjauhi Allah.

Maka, resapilah setiap hari setiap saat, betapa nikmat berada di jalan dakwah ini. Karena proposalmu adalah kepada Allah, bukan kepada manusia. Proposalmu adalah kerja di jalanNya, bukan untuk posisi dunia.
Selamat menempuh jalan dakwah yang begitu nikmat, setiap waktu setiap saat
~QUOTED FROM A SISTER~


Thursday, November 3, 2011

1x Seerah = Abu 'Ubaidah al-Jarrah#

Assalamualaikum..
Mari kita mulakan dengan video, okeh?

"Enjoy" dan hayati (^____^)...

Alhamdulillah, harap semua dah dengar video nh... Pastinya banyak anggota kita tersentuh engannya, mungkin anda sedang mengesat air mata sekarang...(Saya faham, insyaAllah)..Cuma ingin menanyakan jika anda ada mendengar beberapa nama yang disebutkan dalam vieo tadi. Nama siapa? Siapa? Nama anda? Anda pasti? Mungkin anda perlu dengar sekali lagi. "Yes", bukan nama anda.. mahupun nama saya TETAPI nama..

"ABU UBAIDAH AL-JARRAH
&
MUAZ BIN JABAL"

Ya, nama kita BELUM lagi tersebut atau tercatat dalam seerah. Tapi kita mahu kan (pastinya kita mahu) menjadi seperti pemuda-pemuda yang dinyatakan oleh Umar tadi(emm..1400 tahun yang lampau).. Dan pastinya kita tertanya-tanya,

"Hebat tahap apakah mereka berdua nh, sampai Umar nak sangat ramai orang cam derang?"

"Nape sebut nama derang ek..Malas nye nak google"

Jadi, jom kita kaji bersama seerah mereka...

Dunia akan mengubah manusia-manusia tapi bukan Abu Ubaidah.Tuesday, November 1, 2011

Saya Tak Cukup Menawan Lagi

Assalamualaikum.

Saya mulakan tulisan ini dengan beberapa persoalan..

"Apa pandangan anda tentang Islam?"

"Adakah anda rasa Islam hanya ekslusif untuk sesetengah pihak sahaja?"

"Masihkah anda rasa anda tidak layak bercakap, bercerita dan menasihatkan orang dengan Islam?"

Baru sahaja berfikir tentang ke'ekslusifan' golongan yang digelarkan sebagai kuat beragama, sehinggakan membuatkan masyarakat merasa mereka sangat tinggi. Sangat-sangat mohon Allah melindungi diri daripada merasakan diri ini 'ekslusif' beragama dan YA! Saya tidak, malah sangat jauh lagi dari gelaran kuat beragama. Tetapi kadang-kadang, atas beberapa faktor, saya merasakan ke'ekslusifan' mengamalkan Islam. Bila orang melihat kita lebih berilmu dan 'kononnya'( berdoa suatu hari nanti akan jadi betul-betul)  sangat kuat beramal.

Jadi, apa pandangan anda?
ISLAM? 
EKSLUSIF?

Jawapannya, 

TIDAK!

Islam itu tidak ekslusif sama sekali, ia adalah anugerah untuk sekalian alam. Siapa pun berhak mendapatkan dan menikmatinya.


“Dan tidaklah kami mengutus engkau (Muhammad) kecuali sebagai rahmat kepada 
seluruh umat manusai, sebagai pembawa berita gembira dan pemberi peringatan” 
(Saba :28)

Islam adalah untuk semua orang. Dan Allah berhak mengurniakan hidayahNya kepada siapa pun yang Dia kehendaki, tanpa boleh dihalang oleh siapa pun.

“Sesiapa yang Allah kehendaki mendapat hidayah nescaya dilapangkan dadanya untuk menerima Islam dan sesiapa yang dikehendaki sesat nescaya dijadikan dadanya sempit dan sesak seolah-seolah naik ke langit. Demikianlah Allah menimpakan kehinaan kepada orang yang tidak beriman.” (Surah al-An’am, ayat 125).

Mahasuci Allah yag masih memilih kita untuk merasakan hidayahNya, memberi kita ruang untuk taubat dan membezakan apa yang baik dan apa yang buruk. Cuba bayangkan kalau nikmat membezakan baik dan buruk ini dicabut dari kita. Apa yang mungkin sedang kita lakukan? Mungkin kemaksiatan yang penuh kelazatan itu yang sibuk kita kerjakan. Rasakanlah, kebaikan dan kefahaman dalam Islam yang kita peroleh ni adalah milik Allah, bukan atas kehebatan atau kebijaksaan kita. Rasakanlah ni sebagai rahmat, hadiah dan    kepercayaan atas satu tanggungjawab.

Kerana berapa banyak manusia yang lebih hebat dari kita yang tidak merasakan nikmat Islam ini. Steve Job contohnya, telah memudahkan kita untuk beramal. Mencipta teknologi2 yang membolehkan kita membaca al-Quran dan tafsir, mendengar nasihat dengan mudah melalui i-Phone rekaanya, tapi mati dalam kekafiran. Adakah ini memang suratan < sememangnya ini suratan Allah>, tapi di sebalik itu perlu juga kita fikir, apakah kekafiran Steve Job ini disebabkan kelemahan kita mengajaknya terhadap Islam? Adakah kita merasakan Islam hanya 'ekslusif' untuk kita yang sudah berketurunan Islam?

Mungkin contoh tadi nampak tidak relevan. Mari kita lihat dari konteks kita < kawan-kawan dan keluarga, mungkin>. Cuba fikir, berapa ramai kawan-kawan kita yang lebih hebat daripada kita. Kawan-kawan yang genius, pintar, aktif, pendek kata hebatlah, yang masih belum menerima sentuhan Islam < maksud saya, masih belum sedar tentang keseronokan Islam yang kita sedang rasa>. Adakah ketidak-tahuan mereka tentang Islam adalah disebabkan kita tidak menceritakan tentang Islam kepada mereka? Tidakkah kita sayang kawan-kawan kita?

Sebenarnya, saya sekadar merefleks diri sendiri. Merasakan yang masih ramai lagi kawan-kawan< mungkin termasuk anda> yang belum saya ceritakan tentang keseronokn Islam. . Dan sekadar ingin mengajak anda semua untuk duduk dan berfikir, yang..

Islam itu diturunkan buat ANDA.. Istimewa untuk ANDA, rahmat untuk ANDA. Ia bukan ekslusif kepada sesiapa. Oleh itu, biarpun kita tidak disampaikan tentang Islam, marilah KITA berlari kepadanya dan mencari kemanisannya, kerana PERCAYALAH tidak akan ada perkara lain yang akan anda dapat melainkan KEBERUNTUNGAN yang besar. Jadi, mengapa masih bertatih-tatih dan terhegeh-hegeh mengejar Islam? Kerana lihatlah sekeliling kita, berapa ramai pula insan2 yang telah tersedar dan berlari pecut menuju Allah? Mengapa di saat kita berlumba-lumba mendapat markah tertinggi dalam peperiksaan, kita mahukan markah tercorot di mata Allah? Mari, kita saling menguatkan diri.

Dia sudah. Kita bila lagi?


Di sebalik kekalutan dan kehancuran moral dan budi, Allah tetap mahukan kebaikan untuk hamba-hambaNya. Tidakkah ini membuka mata kita untuk lebih sedar dan insaf bahawa, jika kita tidak mahukan Islam, masih ramai lagi jiwa-jiwa yang mengingininya. Keberadaan kita dalam Islam tidak menambah atau mengurangkan kuasa Allah pun. Petunjuk-petunjuk ini membuka minda kita untuk melihat semua manusia sebagai jiwa-jiwa yang cintakan Allah kerana inilah fitrah sebenar seorang manusiaa. Jadi, masih takut untuk mengajak rakan-rakan ke arah kebaikan?

Islam itu tidak ekslusif. Maka, marilah kita merasakan nikamatnya bersama. Sebarkanlah kebaikan melalui diri kita< akhlak, ibadah dll>. Kerana, inilah jua salah satu kaedah untuk kita mengucapkan kesyukurann kepada Allah..

p/s: Merasakan yang diri ini tidak cukup sempurna dan tidak cukup hebat untuk menunjukkan kehebatan Islam kepada anda. Oleh itu, dalam proses saya memperbaik diri sedarlah yang Islam itu sangat cantik, dan marilah mulakan langkah bersama mencarinya. IAllah.