AKU

"Aku. Mahunya menjadi yang paling baik di kalangan yang terbaik. Aku. Mahunya menjadi yang paling baik di kalangan yang terbaik. Aku. mahunya menjadi yang paling baik di kalangan yang terbaik. Ya, itu yang aku mahu. Masih lagi, itu aku" [quoted]

Friday, March 30, 2012

=')

"Islam adalah ikhlas dan sabar" 
-Ayat-ayat cinta-

Tuesday, March 27, 2012

Assalamualaikum wbt.

Semoga masih lagi dalam kesedaran untuk mencari rahmat dan petunjuk Allah.


'Pikiran tak dapat dibatasi, lisan tak dapat dibungkam, anggota tubuh tak dapt diam.'
(Abdul Wahab Azzam -Amal Tak Pernah Ku Usai-)

Beberapa hari ayat di atas bermain di fikiran saya. Merasakan betapa sukarnya membentuk manusia. Mana nak jaga hati, nak jaga ilmu, nak jaga amal, nak jaga semua benda lah. =D  

Dan tak dinafikan sampai satu tahap rasa nak tutup handphone, tak mahu terima apa2 mesej, duduk dalam bilik diam-diam dan tidur. Itu lebih menyeronokkan dan merehatkan. Kan? Pernah tak rasa begitu?

Itulah cabaran berhubung dengan manusia kerana sesungguhnya,  'hati manusia lebih cepat berbolak-balik daripada isi periuk yang sedang menggelegak'. [Muntalaq]

Serius. Kalau bukan ini adalah jalan ke Syurga, jalan kepada keredhaan Allah nescaya kita tidak akan sanggup untuk menggalas tanggungjawab yang maha berat ini. Kan?

Tapi tak pe lah. Allah dah berjanji. Sesungguhnya jalan yang susah dan mendaki inilah jalan yang Dia redha. Jalan bagi orang-orang bergolongan kanan sebagaimana yang dinyatakan dalam surah al-Balad.

Dan tak pe lah, kerana
"Sesungguhnya Allah membeli dari orang-orng mukmin, baik diri mahupun harta mereka dengan memberikan syurga untuk mereka. Mereka berperang di jalan Allah sehingga mereka membunuh atau terbunuh, (sebagai) janji yang benar dari Allah di dalam Taurat, Injil dan Al-Quran. Dan siapakah yang lebih menepati janjinya selain Allah? Maka bergembiralah dengan jual beli yang telah kamu lakukan itu, dan demikian itulah kemenangan yang agung." (9:111) 

So, selamat berjuang! 

Thursday, March 22, 2012

"Beri saya satu sebab kenapa anda buat sesuatu hinggakan kalau tak kerana sebab itu, anda takkan buat pon sesuatu itu."

Assalamualaikum warahmatullahiwabarakatuh.

Tiada kata yang lebih indah selain kata puji-pujian ke atas Allah yang telah menciptakan kita. Tuhan yang sama yang telah menciptakan Adam dan Hawa. Tuhan yang sama yang telah menciptakan Ibrahim dan Ismail. Yang telah menciptakan Muhammad, Abu Bakar, Bilal, Umar dan lain-lain. Tuhan yang sama yang kita minta pertolongan sewaktu SPM dulu. Tuhan yang sama yang kita seru2 di KMB. Tuhan itu. Tuhan yang sama. Masih. Dia yang satu itu. 

Alhamdulillah. Alhamdulllah. Alhamdulillah. Tak tahu apa lebihnya diri ini jika dibandingkan dengan orang lain. Tapi Dia masih terus memilih untuk berada di atas jalan ini. Jalan yang tampaknya beronak dan beranjau tapi sebenarnya penuh dengan kemanisan tarbiyah dan kecintaan mengenali Tuhan. Jalan menuju Syurga. Walaupun pedih. Ia tetap manis. 

Banyak belajar. Banyak bersyukur dan mensyukuri. baru terasa bahangnya medic. Baru faham kenapa ada yang pergi meninggalkan jalan ini kerana studies. Baru dapat membayangkan bagaimana orang boleh terfikir untuk undur diri setelah bekerja dan berumahtangga. Baru dapat menghargai betapa besarnya mujahadah kakak2 yang masih beraa di atas jalan ini. Despite of  betapa banyaknya kepincangan yang kita lihat di sana dan di sini. Tap masih Dia memilih kita. Adakah nikmat yang lebih besar dari ini?

Sila jawab soalan ini,

"Beri saya satu sebab kenapa anda buat sesuatu hinggakan kalau tak kerana sebab itu, anda takkan buat pon sesuatu itu."

Ya. Ia satu soalan. Yang perlukan jawapan. Apakah dia sesuatu sebab yang kalau tak disebabkan olehnya,, kita tak buat pon sesuatu yang kita buat tu.

Mungkin anda serabut. Biar saya beri satu contoh.

Contoh:
Beri saya sebab kenapa awak study hinggakan kalau bukan kerana sebab itu awak takkan study pon.

Beri saya satu sebab kenapa awak makan hinggakan kalauu bukan kerana sebab itu awak takkan makan pon.

Beri saya satu sebab kenapa awak pergi QC/usrah/ sitting/ whatever hinggakan kalau bukan kerana sebab itu awak takkan pergi pon usrah.

And the list goes on.

Beri saya satu sebab.

Bagi saya, jawapan saya ialah:

"Allah"

Saya harap jawapan anda pon sama.

"Allah"

Ya. Dialah penyebab saya buat semua yang di atas hinggakan kalau bukan sebab Dia, saya takkan buat dan tak nak pon buat. [Mungkin akan makan tapi kerana hawa nafsu. Ok tu kes lain]

By the way, post ini hanya valid untuk manusia-manusia yang menjadikan dan nak menjadikan Allah  penyebab segala perbuatan dan tindak tanduk mereka. 

Jadi bilamana kita kata,

"Saya buat __________ kerana Allah dan kalau tak kerana-Nya saya takkan buat pon ______ tu",

di mana pulak kita letakkan Dia sewaktu kita rasa kita tak nak buat sesuatu tu? Bilamana kita kata kita buat sesuatu kerana Allah, adakah Dia juga menjadi penyebab untuk kita tak melakukan sesuatu?

Bila study nampak sangat meruncing, adakah Dia menjadi penyebab untuk kita tak pergi usrah, QC dan sebagainya.

Bila emosi sangat terganggu, badan letih dan rasa tak larat, adakah Dia menjadi penyebab untuk kita tak berbuat baik terhadap sahabat-sahabat kita?

Tak tahulah sampai atau tak mesej saya. Tapi, apa yang saya  cuba nak sampaikan adalah apa pun yang kita buat, semoga Allahlah penyebab dan penolaknya.

Bila kita rasa nak berhenti, berehat dan bersenang-senang, moga kita ingat semula atas dasar apa kita bergerak dan atas dasar apa pula kita tak mahu bergerak.

Hidup ialah Islam. dan Islam adalah hidup. Memilih untuk hidup dalam Islam umpama memilih antara makan nasi elok yang nampak buruk lagi hodoh dengan makan nasi basi yang dihias cantik ngan cili dan lobak merah. Kita mungkin lebih tertarik untuk pilih nasi basi yang dihias cantik ngan cili dan lobak merah tu, tapi kita tahu kita hanya akan mendapat mudarat. Jadi we have no choice!  Nasi elok yang nampak buruk dan hodoh tu lah yang terpaksa kita pilih. Ya mungkin terpaksa. Kerana kita memang perlukannya untuk terus hidup. Hanya dengan nasi elok yang nampak buruk dan hodoh tu lah kita akan merasai nikmat membesar dengan sihat dan suburnya. IAllah.

Semoga kita terus bijak memilih.Dan semoga Allah sentiasa memandu hidup kita dengan cinta-Nya kerana sesungguhnya tiada yang lebih manis dalam hidup ini melainkan jatuh cinta kepada Allah. <3

Tuesday, March 13, 2012

Friday, March 9, 2012

Betulkah cinta?

"Kita disentuh dan disapa Allah pada saat awal-awal dulu dengan cinta-Nya. Harap-harap, semakin bertambah usia kita di jalan ini tak melupakan kita kepada sentuhan pertama itu, malah menguatkan lagi"

Cinta Allah. Itu yang kita cari. Kan?


Thursday, March 1, 2012

Aduhai

Bila kita kata nak masuk gear 2, 3 4 mahupun 5, sepatutnya kerete akan jadi semakin laju meluncur ke hadapan, bukan? Bukan semakin lambat, mengundur mahupun membelok ke kiri atau kanan dan mengambil lencongan sisi di lingkungan tajam atau pembahu jalan dan pusing ke belakang, bukan?


...krik...krik..... krik.Tapi jangan lupa, cik pemandu. Boleh jadi ada batu besar, lori tangki pemutar simen, pokok tumbang atau ultraman dyna sedang bertarung dengan raksasa di hadapan!


..............krik........


Atau juga kereta anda terhabis minyak hitam dan minyak pelincir. Atau minyak petrol, diesel atau gas asli anda tu telah bercampur dengan air. Atau lebih mengerikan lagi kalau sebenarnya banyak sangat bendasing-bendasing lain. Atau kereta anda tu telah sampai ke kelajuan yang maksimum atau ia telah terlalu tua dan tepok untuk menambahkan kelajuannya.


krik?


Tapi, jangan asek salahkan kereta dan jalan raya. Boleh jadi juga andalah[ eh. anda? anda ke? kita. kita.] yang belum lulus kelas memandu dan masih lagi di takuk P dan asek gagal je untuk beralih ke gear yang lebih tinggi. Mungkin juga kita selalu sangat memandu kereta automatik yang tidak memerlukan mujahadah sedikitpun untuk menukar gear. Atau kita memang selesa dengan kelajuan yang sedia ada. Mulut je kata nak pecut, hati kata, aku dah OK.


[....]


Atau pun, siyes nh adalah kemungkinan terakhir. Kereta itu telah ada kat jalan mati. 
[ x dapek nak menolong eh]

...


Jap. Jap. Apa mesej ko nh??


So, 
Cepat! Turun kereta! dan PECUT!! 


***

[................ ==' ]