AKU

"Aku. Mahunya menjadi yang paling baik di kalangan yang terbaik. Aku. Mahunya menjadi yang paling baik di kalangan yang terbaik. Aku. mahunya menjadi yang paling baik di kalangan yang terbaik. Ya, itu yang aku mahu. Masih lagi, itu aku" [quoted]

Friday, June 15, 2012

Perang 1 Minit


Assalamualaikum. (^__^)

Perang 1 Minit. Pernahkah anda tahu tentangnya? Mungkin ada yang tahu tentang Perang 6 Hari, tapi Perang 1 Minit... Tak pernah kot ek. Tak pe, biar saya cerita.

Perang 1 Minit berlaku di Northen Ireland. Lebih tepat lagi di Tollymore Forest Park, Belfast. Ia berlaku pada 4 May 2012. Betul! Recent sangat. Ia berlaku masa Summer Camp haritu. Hahah. (Mesti korang baru nak cari mood baca buku sejarah. =p )

Tapi perang ni seriusly terjadi OK!

First day. Selepas tarbiyah hujan dan kesejukan tahap maksima pada hari pertama, tarbiyah yang membuatkan semua orang beku dan muram. Semua tunduk. Wajah-wajah ceria ketika baru-baru sampai berubah menjadi dingin dan hambar. Sampai kem komandan kena cakap, " Tadi semua orang ceria, sekarang hujan, semua orang tunduk je... ". Fuh. Ikutkan hati, nak je balik time tu juga. Tak sanggup. Sleeping beg sejuk macam ice. Socks pon sejuk macam ice. Tapi, ngantuk punya pasal, aku tido je. Walaupun sebenarnya ada orang yang memang tak tahan n tido sambil mengigau-ngigau, "sejuk.. sejuk..".

Second day. Macam biasa, beratur pagi. Kakak2 3rd n 4th year mostly balik. Wargh!!! rasa cam nak ikut je derang. Tapi kalau balik, gila x macho. So stay la, n keep psycho diri, 'panas! panas!'. Ku sangkakan hujan sampai ke petang, rupanya panas di tengah hari! Terasa sangat-sangat-sangat bersyukur! Kalau lah aku balik pagi tadi, mesti aku cuma ingat ada HUJAN je time Summer Camp, walhal Allah ada je nak bagi MATAHATARI. =D And petang (or malam tu) ada tazkirah n someone share, " Semalam rasa sangat tak best n rase nak balik n ada sorang kakak cakap, ALLAH CUMA NAK KITA SABAR JE. N that really made my day". n semua orang pon macam, phuaaaaa... best nye.. n semua orang keep on saying, ALLAH NAK KITA SABAR JE, ALLAH NAK KITA SABAR JE..

Third day. The big bay. Ada War Game. Serius, mula2 rasa cam , "eleh.. game je kot..". Tapi bila masa nya betul2 tiba, sumpah perut yang boroi pon boleh kecut! ( Erk sori bahasa apo nih). Tapi serius. bila Masulah War Game panggil semua orang untuk gather, semua orang cam kecut perut.. N masa tu, semua orang dibahagikan ke dalam 2 kerajaan, kena buat panji, kubu, n lantik raja + panglima.. Bila semua tu da siap, kitorang kena gather, n perang start dengan opening session, battle 1 to 1 between kerajaan. Time tu, serious rasa cam perang uhud. 1 lawan 1. N ingat derang (orang yang dipilih untuk wakilkan kerajaan) akan main ala-ala kadar je. Tapi rupanya tak! Muka bapak serius lagi menakutkan. serius! Sengit sangat! Seolah2 derang betul2 lawan fisabilillah! n yang paling tak tahan sekali, bila sorang tu da menang (selepas berguling-guling, sepak-menyepak semua) derang lari kat pihak lawan n peluk! Semua orang cam T.T

OK, sbenarnya nak cerita pasal Perang 1 Minit, tapi ter-recap the whole summer camp pulak. sori.

Battle 1 lawan 1 da tamat. Sekarang kami menunggu di kubu masing-masing. Menanti sama ada pihak lawan atau pihak kami cari pasal atau siren perang dibunyikan oleh masulah. Kedua-dua kerajaan cemas. Pada masa yang sama sibuk mengatur strategi. Aku memilih untuk tetap dekat kubu. Sebab sebagai pemegang panji ke-2, aku perlu berada dekat ngan panji yang dletakkan kat kubu. Masa tu x tahu nak rasa apa, sebab aku pun tak paham sangat strategi perang. dalam hati cakap, " Sumpah, tak mudah nak jadi macam Khalid al-Walid". Cuba ambil feel jadi pemegang panji. Tak de lah cuak sangat, tapi tak boleh! Sebab tadi, kami dah doa sama2, " Ya Allah, berilah kami perasaan sebagaimana perasaan para sahabat dalam perang". So, cuba juga hadirkan perasaan tu!

Cuak. Pengintip kami cakap, kami dah dikepung habis. Sebab kubu kami membelakangkan hutan, pihak musuh dah bersedia kat pokok-pokok. Tak macam kubu musuh, belakang derang ada pagar n semak, tak mungkin kami boleh menyelinap dari belakang. Kubu pertahanan kami di hutan (tempat berlindung kalau kubu roboh) pun dah ada pihak musuh. Cis! Ape pasal derang ni cekap sangat! Stress! Rasa macam kat pernag Ahzab pun ada. Perang bersekutu. Tak tahu nak fikir ape, masa tu aku da fikir x d harapan n cakap kat diri sendiri, " OK, bukan bilangan! bukan bilangan!" . Sebab ingat tak perang badar, kita menang 313 vs 1000.

Dan sambil tunggu siren yang ntah bila nak bunyi, baca surah al-anfal... Rasa nak menangis! Masa tu betul2 feel untuk perang fi sabilillah. N betul2 luruskan niat, pernag ni bukan nak menang, tapi nak rasa apa yang sahabat rasa. Tiba-tiba, ada beberapa pakcik datang, nak buang sampah. (Kitorang berkubukan tong sampah). N aku cam, " Apa pasal la time ni jugak pakcik ni nak buang sampah!! grr". Kitorang pon cakap, letak la kat tepi tu, t kitorang buang after game. Tapi derang beriya sangat nak buang. Kitorang malas layan, pakcik tu pun alih-alihkan sket kubu kitorang, buang sampah n jerit, " OK! WAR GAME OFFICIALLY STARTED!!!" Siren pon bunyi.. Cis!

Semua pon kabut. Ada yang gerila. Aku cam blur n OK, cepat pertahankan kubu! (sebab, itu tugas aku time tu). baru je nak baling peluru kat musuh tetiba, "ALLAHUAKBAR! ALLAHUAKBAR!". Aku cam, apebende pulak ni.. n tetiba nampak sorang penyerang kitorang dah pegang panji musuh, kubu musuh dah roboh habis! n aku cam ya Allah!!! n masa tu kitorang bertakbir! n masa surah an-Nasr kuat-kuat! Bergema! Masa tu! Tak tahu lah.. rasa macam, mungkin perasaan bila Islam dah betul2 menang... Best! memori yang takkan terlupakan!

Ntahlah. It's just a game. Tapi... haha.. sebab tak pernah kot perang yang betul2 niat untuk islam. Time sekolah dulu adalah main, tapi x meniatkan untuk apa2 pun. tapi kali ni lain... Serius. n kependekan perang ni pun sth yang aku sangat2 terkesan (semua orang pon, IAllah).. N x d lah happy sebab menang, tapi the lesson... Ia sangat-sangatlah...

N after perang tu (malam), kitorang buat sharing session. N best sangat! Semua orang cakap pasal kehebatan perang tu.. Apa yang Allah tarbiyah derang, apa yang derang rase.. Subhanallah.. Sumpah, best. N masa tu aku terus teringat artikel "Amal Tak Pernah Ku Usai" tu.. Mungkin kalau nak cerita tentang artikel tu akan panjang, so soogle je. IAllah jumpa..

So, IAllah. Tu je nak share kat semua... Mungkin penulisan ni terlalu banyak kekurangan, n susah nak feel. So, nasihat saya, pergilah summer camp or any kind of Camping KITA di luar sana.. Ia takkan mengecewakan, denagn izin Allah.

"Apabila telah datang pertolongan Allah dan kemenangan, dan engkau melihat manusia berbondong-bondong masuk agama Allah, maka BERTASBIHLAH dengan ,memuji Tuhanmu dan MOHONLAH AMPUNAN kepada-Nya. Sungguh Diia Amah Penerima Taubat." (An-Nasr)